express no30: wilbert interviewt: marije van joolen-wensink

kunstenares marije van joolen-wensink is weer helemaal terug in de running. als een feniks uit de as herrezen. zij lijkt nog bruisender dan voorheen.
binnenkort betrekt zij haar nieuwe woning annex edelsmederij en sieradenatelier in oudeschans. velen kennen haar werk toen zij in vriescheloo goudsmederij
“34”karaat uitbouwde tot een bloeiend edelmetaalatelier.

nu hebben zij en haar echtgenoot martijn een volgende stap gemaakt en laten zij in het wonderschone oudeschans een nieuwe woning bouwen. naast het vestingmuseum nota bene. voor het energieke stel komt hiermee een droom uit. marije vindt het wonen in oudeschans een waar feest. kunst en historie gaan hier hand in hand. in elk stukje bodem van het vestingdorp zitten nog overblijfselen uit een interessant verleden in de grond, te wachten om ooit boven te komen of er rustig te blijven liggen. getuige ook de vondsten in het museum, dat aan haar nieuwe woning grenst.

als dochter van een pianodocente en een antiquair zat de voorliefde voor kunst en historie er al vroeg in. marije (enschede 1973) verhuisde al op haar derde naar westerwolde (vriescheloo) en kwam via een omweg naar hoogezand, oldenzijl, groningen en amsterdam weer terug naar dit gebied.
na haar atheneum studeerde zij achtereenvolgens een jaar kunstgeschiedenis aan de RUG en rondde daarna de vakopleiding voor goud-, en zilversmid in amsterdam af. hier ontwikkelde zij de liefde voor het edelmetaal verder.

EWexpress30marijevanjring355het overlijden van haar moeder, ze was 17 jaar oud, en haar eigen serieuze gezondheidsproblemen in de achterliggende jaren, hebben Marije gelouterd maar vooral sterk gemaakt. fris en herboren begint ze aan een nieuwe stap in haar carrière. ontwerpen voor het interieur van de nieuwe winkel in oudeschans zijn in haar hoofd al klaar. nieuwe elementen worden gelardeerd met antieke meubelen en beslag van eeuwenoude kisten.

het nieuwe atelier heet goudwicht. en een goed wichtje is zij. een verbinder ook. thans is zij bezig om voor het dorp een heuse herdenkingsmunt te ontwerpen. het eerste exemplaar is gereed, alhoewel er hier en daar nog aan wordt geschaafd. daarna kunnen deze in brons, zilver en goud worden geslagen.

haar bijdrage om de wereld met haar creaties een beetje mooier te maken is een van haar drijfveren. na de alledaagse hectiek (marije is naast echtgenote eveneens moeder van twee opgroeiende dochters) is ook de verstilling in het atelier een weldaad. niet zozeer de waarde van het goud, maar vooral de eer die je ten deel valt om de emotie en de wensen van een klant te mogen vangen in een ontwerp en vervolgens het sieraad zelf. de wetenschap dat jouw sieraad, met jouw eigen meesterteken erin wellicht weer ergens in de verre toekomst wordt gevonden of opgegraven, net als met de vele vondsten hier in oudeschans. dan is de cirkel rond.

atelier goudwicht opent zijn deuren op 1 oktober 2016.
voor meer informatie http://www.goudwicht.nl

%d bloggers liken dit: