express no30: liz interviewt: de westwood sisters

EWexpress30westwoodsisters710

op de dag nadat ze voor het eerst op een echt festival gespeeld hebben, mag ik jeannet en liana swarts interviewen. deze twee zussen uit vlagtwedde vormen het muzikale duo de westwood sisters. ze zijn nog vol van hun optreden van de vorige dag op het big bear festival in zuidlaren en alle complimenten die ze hebben gekregen voor hun authentieke muziek. één van de Amerikaanse muzikanten van een andere band op het festival vertrouwde ze toe dat hij moest huilen toen hij deze dames hoorde zingen, zo had het hem gegrepen. 


deze dames maken muziek in een kleine setting, liana speelt gitaar en jeannet zingt meestal lead, samen maken ze de muziek eigen met harmonyzang. geïnspireerd door onder andere emmylou harris en don williams varieert het repertoire dan ook van oude countryliedjes tot eigen versies van recentere songs, zoals bijvoorbeeld het liedje van de kelly family uit ierland ‘come back to me’.

jeannet en liana zijn opgegroeid met countrymuziek, de ouders van de zussen zongen altijd liedjes in de auto en vader speelde mondharmonica. de hele familie had het podium wel in het bloed zitten en er waren vroeger avonden van de swartino’s waar cabaret en muziek ten gehore werd gebracht. daar zijn de westwood sisters dan ook begonnen, in het noaberhuus in veelerveen.
onwetend van elkaars zangtalenten, probeerden de zussen eens een liedje samen te zingen dat ze nog kenden uit hun prille jeugd. dat liedje was ‘good night irene’, en ze kwamen erachter dat hun stemmen goed bij elkaar passen en dat ze plezier hebben in het samen muziek maken. de smaak in muziek verschilt bij de beide zussen, jeannet houdt van willy nelson, rock & roll en psychobilly, liana is erg gegrepen door de authentieke countrymuziek en de gitaristen in de blues en dan wel in de akoestische uitvoeringen.

een goede vriend, bert nobbe, nam liana sinds haar 16e levensjaar mee naar optredens in de regio en moedigde de zussen later aan om samen muziek te maken. hij stelde de westwood sisters voor aan nico berghout, muzikant en geluidsman uit vriescheloo. nico maakte in zijn woonkamer opnames van jeannet en liana en er werd een cd geproduceerd. deze geluidsdrager werd in één keer opgenomen en geeft goed de gemoedelijke sfeer weer van de muziek van deze dames. zelfs de hond van nico is nog te horen in de opnames.
dit leidde tot het eerste echte optreden van de zussen, voor een onbekend publiek, tijdens de pickingparty in de tuin van nico in de zomer van het afgelopen jaar. ze werden zo enthousiast ontvangen dat hier meerdere optredens uit voort kwamen.

de westwood sisters maken dus nog niet zo lang samen muziek en zijn zich er zeker van bewust dat ze in deze scene nog maar net komen kijken. op het podium staan is nog onwennig en er wordt tegen kleine problemen aangelopen zoals bij liana bijvoorbeeld, die merkte dat haar duimplectrum niet op zijn plek bleef zitten tijdens het gitaarspelen als haar handen beginnen te zweten door spanning in de spotlights op het podium. maar ze genieten erg van het samen muziek maken en het uitzoeken en bewerken van de nummers.
 op mijn vraag of ze niet een band om zich heen zouden willen is het antwoord dat ze graag eens, als de gelegenheid zich voordoet, zouden willen samenspelen met andere artiesten maar dat ze deze bezetting toch graag klein willen houden zoals die nu is. dit geeft ze de vrijheid om dat te doen wat ze leuk vinden en ze behouden op deze manier de authentieke sfeer van de muziek die ze brengen.
mocht je de zussen live willen horen dan kun je ze vinden op 4 juni tijdens ‘samenloop voor hoop’ in hoogezand, een benefietdag met verschillende optredens en activiteiten om aandacht te vragen voor kankerbestrijding.

‘help me make it through the night’ gezongen door de westwood sisters:
https://youtu.be/FclhbCoYqGI

%d bloggers liken dit: