express no30: leo: een tipje van de sluier no 27

EWexpress30rex710
foto: reyer boxem

geschiedenis schrijven.

600 soorten treurbomen als decor, een arboretum geplant op de grens van westerwolds zand en pekelaas veen. 32 hectare tot bos omgetoverde akker, een treurbos.

de jonge aanplant lijkt in aanvang gewillig maar neemt al snel zelf de regie, mensenhanden gunnen het door kap en snoeiplannen meer of minder licht, en dat is het. zo’n bos krijgt, als je het voldoende tijd gunt, als vanzelf iets majestueus. je loopt er met respect doorheen, je gedachten krijgen er weer aandacht.

cittaslow, het keurmerk van de gemeente westerwolde, is niet alleen een prettige manier van leven maar ook een interessant middel om je woonomgeving veilig te stellen. niet elke omgeving is daar geschikt voor, er moet een bepaalde viscositeit waar te nemen zijn, historische en landschappelijke kenmerken moeten elkaar versterken en dus van oorsprong aanwezig zijn.

naast buitengewoon hoogleraar wijsbegeerte en filosoof is de grondlegger van dit voornoemd treurbos, rex de bushman, ook ziener. hij voorzag bodemvondsten die zomaar eens zouden kunnen teruggaan naar 400 miljoen jaar voor christus en plaatste, daarop vooruitlopend, alvast 20 dinosaurussen van chinese makelij in zijn bos. hij voldeed daarmee aan een diepe treurwens van de 600 soorten treurbomen.

gebruikmakend van wat onze (circulaire) westerwoldse economie kan voortbrengen filosoferen we met onze bierbrouwer over harde kaas waar dubbel gegist hoogwaardig pils aan toegevoegd is, over een kruidkoek op basis van bostel, een restproduct van het bierbrouwproces. ook de ijsmaker schuift aan, zij ziet wel brood in ijs van melk van een koe uit ter wupping. en dan hebben we het nog niet eens over de lauder (stink)kaas van rauwe melk.

fijne maand.
leo janson, expeditieleider

%d bloggers liken dit: