express no30: gain kokeleko

vulkaan jubileert

hij ligt er al weer vijf jaar, het foliebassin op onstwedder holte. op een dag liet de graafmachine midden in het open landschap een opslag voor vloeibare mest achter. goed te zien voor iedereen, want hij ligt exact op het hoogste punt van de omgeving en met zijn zwarte rand steekt hij als een vulkaan boven het maaiveld uit. in groningen is alleen de hasseberg bij sellingen nog hoger.

de provincie noemde het glooiende akkergebied in haar omgevingsplan nog een ‘karakteristieke open ruimte’. bouwplannen zijn ongewenst. maar dan verschijnt een noviteit in het agrarisch productielandschap: een dijk rondom een put van honderden vierkante meters. voor de boer een vondst, want dit soort silo’s vallen buiten de bestaande regels. er wordt immers alleen met grond geschoven, en dan heet het geen bouwwerk maar een ‘inrichting’.

holte, met zijn karakteristiek bolle akkerland, ligt in de gemeente stadskanaal. daar is slechts één ambtenaar belast met het uitvoerend werk voor de ruimtelijke ordening. het was zijn taak om de aanvraag voor het mestbassin te toetsen aan de regels. en die regels zijn er nauwelijks. er moet voldoende afstand bestaan tot de woonhuizen. dat is het wel zo’n beetje. de toetsing is gedaan met een kaart in de hand, zonder de locatie zelf te bezoeken. het bijzondere karakter van het landschap is het gemeentebestuur ontgaan. of het werd ondergeschikt geacht aan de agrarische bedrijvigheid. eisen aan de landschappelijke inpassing werden niet gesteld. anders was de landschapsvervuiling misschien door beplanting aan het oog onttrokken geweest. extra zuur is dat de provincie later de teugels heeft aangetrokken. dat was na het verlenen van de vergunning en nog voor de ingreep zelf. mogelijk zou het bassin er nu niet meer kunnen komen.

het weggetje dat over de onstwedder holte leidt, is een geliefde route voor zondagsrijders en recreanten. de sportieve fietsers gebruiken de helling als een welkome uitdaging in het verder vlakke land. boven aangekomen staan velen even stil. uit verbazing over de plotselinge hoogte en het uitzicht. houd je er halt, dan sta je naast het zwarte bassin. en die beneemt je toch gauw een kwart van het uitzicht. Hoe anders was dat midden van de vorige eeuw. toen wist de overheid de locatie wel te waarderen. je kon toen een houten uitkijktoren beklimmen voor nog meer mooi uitzicht.

frank tamis

Eén reactie

  1. henkdrenth musselkanaal

    Frank Tamis, ben het helemaal met je eens. Er wordt wat aan geprutst en er worden heel wat ontheffingen verleend, in dit geval zal er ook wel weer een ontheffing zijn verleend. Het had nog erger kunnen zijn als ze de heuvel van Onstwedder Holte hadden ingezaaid met die Hennep ellende. Onafzienbare vlaktes met metershoge gewassen die elk perspectief verpesten. De vooruitgang/autoindustrie vraagt ook hier zijn tol.

geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s