express no29: wilbert interviewt: anja en johan van doorn

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

vandaag heb ik een interview met twee schipperskinderen die reeds jaren aan de wal wonen. echter, het water lonkt voor hen nog steeds. bad nieuweschans ligt dan wel niet ver van het water af, maar zodra zij de kans krijgen om naar het water terug te keren, zullen ze die met beide handen aangrijpen.

anja (1954) en johan (1947) van doorn wonen thans in hun prettig verbouwde woning in de kop van westerwolde. in deze stille en vandaag zonovergoten straat in het noorden van bad nieuweschans streken zij in 2015 samen neer. in een paar maanden tijd toverden zij dit verwaarloosde klushuis zelf om tot een heerlijke woning waarin zij beiden alle ruimte hebben om hun creativiteit de vrije loop te laten.

johan werd letterlijk op het water geboren, toen zijn vader met zijn schip in 1947 over het schuimende sop de dordse kil uitvoer. anja zag in rijsoord het levenslicht. ook haar ouders bevoeren de europese wateren met hun binnenvaartschip.

beide echtelieden hadden los van elkaar al een mensenleven achter de rug toen zij elkaar in 2011 leerden kennen. het was liefde op het eerste gezicht. het waterverleden schiep ook een band.

beiden houden ze van muziek en muziek maken. onder de naam ‘wij twee’ vormen ze een muziekzaal duo. johan bezit een assortiment akoestische en elektrische gitaren waarmee hij geestdriftig oefent in zijn eigen studio. bluegrassmuziek is favoriet, hoewel hij zijn weg in de jazz ook goed weet te vinden. hij heeft zich recent dan ook aangesloten bij de groep muzikanten die de ‘harbour jazzclub collective in oprichting’ vormen.
naast musiceren schrijft johan ook. inmiddels heeft hij een thriller en een verhalenbundel op zijn naam staan.

anja houdt zich haar hele leven, naast haar werk en het zorgen voor haar zeven opgroeiende en inmiddels uitgevlogen kinderen, bezig met het schrijven van kinderverhalen en gedichten. recent kwam daar het verlangen bij om al deze productiviteit kracht bij te zetten met zelfgemaakte illustraties. ook schildert anja nu. zij stortte zichzelf in het diepe en ontwikkelde haar eigen stijl hierin. het liefst werkt ze met olieverf. haar werk toont een uiteenlopende variëteit aan stijlen en experimenten, waarin ze zichzelf helemaal kan verliezen. er is, zoals zij het zelf zegt, niets zo heerlijk als het opgaan in je eigen werk, vaak geïnspireerd door de muziekklanken die haar liefste in de kamer ernaast maakt.

haar werk kent geen hoger doel. het hoeft niet te verbazen noch te choqueren of de kijker tot in de diepten van zijn emoties te brengen, maar is vooral bedoeld als vriendelijke toevoeging aan het andere spectrum van creativiteit waarover zij beschikt.

anja’s werk is te zien op haar website www.schipperskind.eu en binnenkort in de tjamme in beerta.
johan is vrijwel elke vrijdagavond te horen in de harbour jazzclub winschoten.

%d bloggers liken dit: