express no29: gain kokeleko: hans wachters

CITTASLOW en WESTERWOLDE

Vooruitlopend op de fusie tussen Vlagtwedde en Bellingwedde tot de gemeente Westerwolde
hebben beide gemeentebesturen gezamenlijk een aanvraag gedaan voor het internationale
kwaliteitskeurmerk Cittaslow. De benodigde gegevens voor dit artikel heb ik gehaald van Google.

Over de hele wereld zijn er ongeveer 120 gemeentes die dit keurmerk al hebben verkregen. De basisvoorwaarde is dat deze gemeentes goed moeten scoren op onderdelen als – landschap – leefgemeente – streekproducten – gastvrijheid – kleinschaligheid – milieu – infrastructuur – cultuurhistorie en behoud van identiteit.

Naast Vlagtwedde/Bellingwedde bezitten ook Borger-Odoorn, Heerde, Vaals, Susteren en Alphen-Chaam dit Cittaslow-keurmerk.
Het zal in de toekomst niet alleen de kunst zijn om steeds weer te votdoen aan deze positieve kenmerken, maar vooral ook om het beleid en mentaliteit er op af te stemmen.

Wat mij verbaasde was dat er helemaal geen sprake is van uitsluitingcriteria. lk bedoel hiermee de eventuele negatieve factoren, waarop een aanvragende gemeente zou kunnen worden geweigerd. Hoe ik ook peinsde, ik kon er ook geen bedenken. En als ik dan al een negatieve factor van Westerwolde bedacht, dan was dit weer te herleiden tot een van de genoemde positieve criteria.
Omdat ik niet kon geloven dat er in onze toekomstige gemeente Westerwolde inderdaad alleen maar positieve criteria en geen negatieve zouden zijn ben ik ernaar op zoek gegaan. De hele zomer hebben mijn vrouw Bernadette en ik hiervoor Westerwolde op onze elektrische fietsen doorkruist.
Zo fietsten we via de De Beetse en Vriescheloo naar de voorjaarsmarkt in oudeschans. Om op de terugweg bij bakkerij Leta hardbroden, roggebrood en gevulde koeken in te slaan en zelfgemaakt ijs te eten bij de wonderschone en gastvrije Padstal.
We zien een grote, rode zon ondergaan in fel oranje luchten boven Ter Apelkanaal met de AVEBE-schoorstenen en haar witte schone rookpluimen.
Andere keren gingen we via de Achterbeetse, de Noordmee en het Theater van de Natuur langs de meanderende Ruiten A naar de Burcht in Wedde, om daar heerlijke cappuccino met arretjescake te gebruiken.
Op een zondagmíddag fietsend naar Bourtange en op het gezellig drukke marktpleintje bij s’Landshuis een lekkere salade eten. Via Heede, een stuk Eems-oever, Wessingtange, de Kloosterboerderij en Laudermarke weer terug. Onderweg veel bos- en panoramalandschappen, doorsneden met fietspaden en telkens weer die prachtige Ruiten A en vele boerderijen met af en toe een superveestal, hetgeen ons niet echt stoort.
We genieten o.a. van bloeiende aardappelvelden, het felgele koolzaad, wuivende korenvelden, een Lourdesgrot, kruisbeelden, lelietjes der dalen, klaprozen, lekkere bramen, de schoonste lucht van Nederland, veel moi groetende vriendelijke mensen, een plotseling ijsvogeltje, drie oude molens, weinig autoverkeer, de pittoreske sluisjes en oude bruggetjes van het Ruiten A kanaal, een schaapskudde op een paarse heide, woest-uitziende runderen, kleine horeca en B&B’s, allerlei kunstuitingen, kleurige libelles, hamerende spechten, een buizerd en een groepje reeën.
We eindigen zoals vaak op het lommerrijke terras van het idyllische Boschhuis, tegenover ons 550 jaar oude, onwaarschijnlijk mooie Klooster.
Nu het weer kouder wordt is het de hoogste tijd om de wandelschoenen weer aan te trekken. We lopen door de Ter Apeler bossen, rondom de vloeivelden van de oude W.T.M. en bovenal langs de bosbeek en de magnifiek ‘verbouwde’ Ruiten A, ten noorden van Ter Apel. Soms struinen we in de rustieke Sellinger bossen, rond Smeerling en de Burcht van Wedde.
De conclusie kan ook alleen maar zijn :
… WESïERWOLDE IS HET KEURMERK CITTASLOW HELEMAAL WAARD, HOUDEN ZO!!!!…

Hans Wachters

Eén reactie

  1. henkdrenth

    Beste Hans, zoals gewoonlijk ben ik het weer helemaal met jou eens. Wat een geweldige bloemlezing over datgene wat ons na aan het hart ligt: WESTERWOLDE, je zult er maar wonen.
    Er gaat immers niks boven Groningen, maar Westerwolde maakt het verschil.

geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s