express no28: wilbert interviewt: jonathan otten

voor wie het was vergeten: een dadaïstisch gedicht.

OOTE
Oote oote oote
Boe
Oote oote
Oote oote oote boe
Oe oe
Oe oe oote oote oote
A
A a a
Oote a a a
Oote oe oe
Oe oe oe
Oe oe oe oe oe
Oe oe oe oe oe
Oe oe oe oe oe oe oe
Oe oe oe etc.
Oote oote oote
Eh eh euh
Euh euh etc.
Oote oote oote boe
etc.
etc. etc.
Hoe boe hoe boe
Hoe boe hoe boe
B boe
Boe oe oe
Oe oe (etc.)
Oe oe oe oe
etc.
Eh eh euh euh euh
Oo-eh oo-eh o-eh eh eh eh
Ah ach ah ach ach ah a a
Oh ohh ohh hh hhh (etc.)
Hhd d d
Hdd
D d d d da
D dda d dda da
D da d da d da d da d da da
da
Da da demband
Demband demband dembrand dembrandt
Dembrandt Dembrandt Dembrandt
Doe d doe d doe dda doe
Da do do do da do do do
Do do da do deu d
Do do do deu deu doe deu deu
Deu deu deu da dd deu
Deu deu deu deu

Kneu kneu kneu kneu ote kneu eur
Kneu kneu ote kneu eur
Kneu ote ote ote ote ote
Ote ote oote
Ote ote
Boe
Oote oote oote boe
Oote oote boe oote oote ootje boe

EWexpress28jonathanotten720

jonathan otten (turnhout 1978), vader van twee kinderen (16 en 6 jaar oud) groeide op als zoon van een dominee in belgië en als puber in de stad groningen. met een dadaïstische inborst schopte hij tegen de gevestigde culturen. een recalcitrant kind dat opgroeide tussen de mensen die het allemaal echt wisten, elitair eigenlijk. iemand die het zelf wilde doen, die het ontdekken van zijn eigen planeet als hoger doel had.

als 28 jarige huisschilder en student aan de kunstacademie minerva, moest hij een expositie inrichten om zijn werk te tonen. een lege wand en een kale spijker waren het resultaat. hij liet hiermee zijn opleiders weten dat hij eigenlijk in al die tijd aan de academie niets van zijn mentoren en opleiders had geleerd. alles wat je doet, is namelijk al gedaan. de opleiding bood hem geen echte schilderlessen, geen techniekkennis en geen hogere opleiding op het gebied van composities. teleurgesteld in de windowdressing van de opleiding is hij daarom na drie jaar dan ook gestopt. een heuse bevrijding. bezig zijn met je eigen ding.

na zijn eerste relatie, die helaas jammerlijk eindigde, verbond jonathan zich met miranda, zijn huidige energieke vriendin, met wie hij zijn tweede kind kreeg. zij kochten in 2006 hun huis in bad nieuweschans aan de voorstraat, een voormalig slagerij.
daar hebben zij een eigen wereld gecreëerd, waar kunst, de liefde voor de natuur en de sterke interesse en overtuiging in historische symbolen en krachten worden gecombineerd. ook drijven zij er een lieflijk bed & breakfast.

de kracht van de symbolen leerde jonathan van zijn leermeester en paragnost daan akkerman. tijdens hun eerste ontmoeting werden zij door elkaar geraakt. jonathan leerde van hem het aramees, de numerologie, het lezen van de tarot.
uit deze leerzame sessies destilleerde jonathan zijn inspiratie voor zijn werken. veelal verbergen deze werken symbolen om een aanvulling te geven op de energie die zijn werken al uitstralen.

en energiek zijn jonathans werken! heel veel aandacht besteedt de schilder aan de ondergrond van zijn schilderijen: zand, teer en olieverf. professionele schildercoatings worden gebruikt, die (door snel te drogen) een mooie craquelé textuur aan het doek geven.
sombere en heldere kleuren wisselen elkaar af, soms gemêleerd met los geschreven teksten op het doek (waaronder een prachtige abstract expressionistisch doek “denk maar niet aan de ratio”)

jonathan exposeerde van new york, denemarken, museum appingedam tot oldenburg. verkopen doet hij ook via twitter. zelfs yoko ono volgt hem via deze social media.

ook zelfgemaakte bo didly’s sieren het atelier. snaarinstrumenten van oude gitaar onderdelen, met een oude afgedankte tekendoos als klankkast. gitaarspelend trof ik jonathan namelijk aan vandaag. met een voorliefde voor blues en rock-‘n-roll.

een wandeling door zijn galerie en atelier leert dat jonathan een zeer creatief mens is. als we stilstaan bij een van zijn recente doeken, mijmert hij zelfs ietwat verlegen, dat zijn werk nog niet zo goed is als dan van zijn zes-jarige dochter merel. een ode aan de onbevangenheid van de abstracte en kubistische schilderkunst.

wij roken samen een sigaret en drinken een kop koffie tussen de vele kunstzinnige objecten en oosterse religieuze parifinalia die het huis telt. de kunstenaar is in zijn sas. ik ben het zeker ook.

de galerie van jonathan otten is te bezoeken op afspraak (of door aan te bellen) www.andersomanders.nl

%d bloggers liken dit: