express no28: liz interviewt: ron snippe

EWexpress28ronpaul710

op de vooravond van zijn vertrek voor een weekje zweden heeft muzikant ron snippe nog even tijd voor mijn interview.
ron is iemand die ik al jaren ken uit de bluegrassmuziek en we praten dan ook uitvoerig over onze muziekscene en herinneringen aan concerten en artiesten.
samen met nog een andere bekende uit de nederlandse bluegrasswereld, paul van vlodrop, vormt hij het duo southern flavour, deze formatie geeft op 2 april een huisconcert in het blauwe huis in harpel, vlagtwedde.

de twee mannen kennen elkaar al lange tijd en toen ron inviel in de band 4 wheel drive, een band waar paul medeoprichter en bandlid van was, besloten ze samen wat te gaan doen.
vanuit hun gezamenlijke liefde voor bluegrass maken ze uitstapjes naar vele andere soorten muziek zoals western swing, country en calypso. het repertoire bestaat voornamelijk uit covers maar ook de eigen nummers van ron zijn er onderdeel van, deze zijn voornamelijk in het engels maar enkele ook in het drents.

ron is een dynamische gitaarspeler met een krachtige stem die goed tot zijn recht komt in vele muzieksoorten. ook is hij een rasentertainer die begrijpt dat optreden meer is dan alleen muziek. met zijn relaxte presentatie creëert hij een aangename sfeer bij de shows.

paul is hierop een sterke aanvulling, hij is een zeer talentvolle multi-instrumentalist en heeft nationale en internationale artiesten muzikaal begeleid zoals onder andere cor bakker en byron berline. paul is een veel gevraagde sessiemuzikant voor gastoptredens en cd-opnames. naast southern flavour speelt hij ook in de belgische band sons of navarone en de gelegenheidsformaties the stringlers en flatland mountaineers. naast het bespelen van de mandoline, gitaar en de 5-snarige banjo, levert hij met zijn warme bariton ook een mooie bijdrage aan de muziek.

volgens ron zit er een bijzondere spanning in dit duo, ze doen af en toe een reeks optredens samen maar besteden zeker serieuze aandacht aan dit project en er zit, naar eigen zeggen, een goede flow in.
ron schrijft al liedjes vanaf zijn 12e levensjaar en zijn eerste muzikale liefde is bluegrass. hij heeft deze muzieksoort dan ook jaren lang gespeeld in diverse bands, waaronder the old home bluegrass boys en lazy tater. maar zijn muzieksmaak is veel breder dan deze soort alleen, iets dat nu goed tot uiting komt in een ander project van deze singer/songwriter: ron snippe and the jungle of roots. de naam verwijst naar alle muzikale invloeden zoals country, pop, rock en americana.

zoals gezegd brengt ron een bezoek aan zweden. de reden hiervan is dat hij is gegrepen door het verhaal van een zweedse vrouw, charlotta, die hij ontmoette op tenerife. zij wilde, om een persoonlijke groei door te maken, roeien naar de caribische eilanden. dit verhaal over spanning en wilskracht intrigeerde ron zo, dat hij er een liedje over schreef.
na contact te hebben gehouden met charlotta en haar man, groeide dit uit tot acht nummers die samen ‘charlotta’s journey’ heten. nu zal hij deze liedjes voor het eerst voor haar ten gehore brengen als hij een concert in zweden geeft voor alle betrokkenen van de reis. 


na alle gepraat over muziek pakt ron zijn gitaar en zingen we samen nog wat liedjes, waaronder het nummer dat we samen zullen spelen aan het eind van het huisconcert in het blauwe huis. het is een oude traditional waar ron een drentse tekst op zingt en ik het origineel voor mijn rekening neem, het belooft een bijzondere combinatie te worden.

het concert in het blauwe huis is op zaterdag 2 april om 20.00 uur en kaarten zijn te reserveren via de website http://blauwehuis.peternoorman.nl/ de entree is 10 euro.

meer informatie over ron en paul is te vinden op hun respectievelijke websites:
www.ronsnippe.com
www.paulvanvlodrop.nl

een compilatie van southern flavour is te horen via deze link:
www.youtube.com/watch?v=4HS5LXB8Bx0

%d bloggers liken dit: