express no28: gain kokeleko: hans ter heijden

EWexpress28gk_hterheijden710

Moi Leo,

ik zou een eerste Gain Kokeleko natuurlijk kunnen beginnen met een tirade waarin ik de vloer aanveeg met Expeditie Westerwolde. Waarin ik nog eens fijntjes wijs op het feit dat de bemanning van dit te grote cruiseschip op de Ruiten A onder de vlag van Westerwolde toch vooral ook de Harbour Jazzclub (zoals de Brasserie nu blijkt te heten) in Sodom wil opstoten in de vaart der volkeren.

Dat de agenda op de website gedomineerd wordt door activiteiten aldaar, en Expeditie Westerwolde mensen dus oproept naar het Oldambt te gaan, in plaats van alle energie te stoppen in het promoten van wat hier te bieden is. Dat de uitroep ‘Ja, ik wil ook graag een artikel op Expeditie Westerwolde!’ vilein door de redactie wordt beantwoord met: ‘Dat kan, maar je moet natuurlijk wel in Westerwolde wonen en werken’. Kennelijk geldt dit niet voor de Harbour Jazzclub in Winschoten.

Dat er niks mis is met dromen over een cultuurcentrum in de oude melkfabriek van Laude (integendeel!), maar dat het een gotspe is dat de Expeditie al jaren roept dat ze er met Ol Graitje aan komt, maar dat we daar niets van zien. Terwijl er in Westerwolde ook zonder de melkfabriek podia genoeg zijn om daadkracht te tonen. De jazzevenementen kunnen zo in het kerkje Opwaarts! in Sellingerbeetse een thuis vinden, het schrijfcafé in het Kruithuis in Bourtange, om slechts een paar voorbeelden te noemen. Waarom doen jullie dat niet? Tja…

Zo’n tirade zou ik kunnen schrijven, maar ik doe het niet. Ik heb al een tijd geleden afscheid genomen van Expeditie Westerwolde en heb het nog geen moment gemist. Afgezien van bovenstaande is het gebruik van louter onderkasten in de typografie mij ook een gruwel. Bovendien is het oubollig. Jaren zestig! Jammer, want de vormgeving ziet er verder prachtig uit.

Veel succes met de oude melkfabriek. Dat initiatief ondersteun ik van harte!

Met vriendelijke groet,

Hans ter Heijden

dag hans, dank voor je brief, cruiseschepen op de westerwoldse aa is wel het laatste wat we willen, zeker geen hele grote….onze zoektocht naar naar een omgeving waar het cittaslow gedachtengoed bij elkaar komt gaat maar door. al bijna 2 jaar zijn we ondergedompeld in stroperige processen, maar we geven niet op.

vanuit deze strategie ontstond ook het plan om vanuit sodom langs de spoorbaan van ol graitje op te rukken naar westerwolde. snel bleek dat de westerwolder en de oldambster niet lekker samen oplopen (2016). we hebben uiteindelijk besloten om de harbour jazzclub los te zien van de express. qua programmering aldaar hebben we inderdaad het EW podium misbruikt, daar heb je een punt.

dromen over de melkfabriek in laude is wel een beetje kort door de bocht, maar dit kun je ook niet weten omdat we bewust onze kaken op elkaar houden, teveel publiciteit werkt niet altijd in het voordeel. maar dat er door een groep zeer enthousiaste westerwolders zeer hard aan deze kar wordt getrokken is een zeker gegeven.

muziek in kerkjes en waar dan ook? daar worden we pas blij van. kom maar op met alle programmeringen, we nemen het graag op in de agenda.

de typografie, dat is echt iets waar ik je het antwoord op moet schuldig blijven, marjan onze stille kracht als het gaat om alle uitingen die we ontwikkelen, kan je daar misschien iets meer over vertellen, leo

ha hans,

waarom geen hoofdletters? omdat ik het in het expeditiegeval mooier, rustiger vond. het eerste wat ik heb gedaan is de website ontwerpen en bouwen en daar vooral was het fraaier, de overige leden waren dat met me eens. en als je iets doet, moet je het goed doen, dus we blijven consequent. ik kan nog allerlei andere argumenten gebruiken maar dat neemt niet weg dat sommige mensen zich hieraan blijken te storen. dat is natuurlijk jammer. marjan

Eén reactie

  1. Hans ter Heijden

    Even ter toelichting:

    ‘Expeditieleider’ Leo Janson vroeg mij onlangs per e-mail een eerste, prikkelende bijdrage voor Gain Kokeleko te schrijven. Ik zou me misschien vereerd moeten voelen, maar dat was niet zo. Al in november 2014 had ik – overigens naast lovende woorden – een kritische reactie over Expeditie Westerwolde op deze site geplaatst (“Je hebt helemaal gelijk Hans! Maar we komen eraan!”, reageerde de Expeditie toen). Ik had mijn punt dus al gemaakt.

    In een reactie op zijn verzoek maakte ik Janson, met redenen omkleed, dus duidelijk dat ik geen tirade zou gaan schrijven voor Gain Kokeleko. Tot mijn grote verbazing blijkt die (persoonlijke) e-mail nu als eerste Gain Kokeleko geplaatst te zijn. Met een foto die Paul Abrahams van de Ter Apeler Courant van me maakte in het kader van de activiteiten die ik rond dichter Kees Stip (ook op podia in Westerwolde!) ontplooide. Hopelijk is voor het overnemen van de foto wel toestemming gevraagd. Of heiligt het doel de middelen?

    Overigens sta ik natuurlijk nog helemaal achter de inhoud van wat de eerste Gain Kokeleko is geworden, alleen vind ik één keer kritiek uiten wel genoeg. Ik zie reikhalzend uit naar het moment waarop Expeditie Westerwolde beloftes waar gaat maken!

geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s