express no27: wilbert interviewt: renée da silva en hans boers

EWexpress27ateliermana710

toen het kunstenaarsechtpaar renée da silva en hans boers op de kop af tien jaar geleden vanuit de randstad naar westerwolde emigreerden was hun enige bescheiden vrees of er wel voldoende culturele activiteiten voor hen als rechtgeaarde cultuurminnaars in oost groningen te doen waren.

een van hun eerste uitstapjes toentertijd was naar een concert in de grote verbouwde boerderij aan de hamdijk in bellingwolde van operazangeres gail gilmore.

getrakteerd op delen uit de opera carmen en gezeten en ingesloten tussen hun nieuwe burgemeester drenth en de kleurrijke verschijning van maya wildevuur, wisten renée en hans dat het goed zou komen. en dat kwam het. samen bezoeken zij veelvuldig muziekvoorstellingen, theatervoorstellingen en exposities in de hele regio. alleen modern ballet zou wat hen betreft aan het aanbod mogen worden toegevoegd.

beide echtelieden hadden in hun randstadjaren een druk leven, zoals dat gaat. hans als bevlogen communicatieadviseur van de groeigemeente zoetermeer en renée als medisch analist binnen de afdeling pathologie van het academisch ziekenhuis leiden. werk en twee opgroeiende kinderen vergden hun tijd. in gouda vonden zij beiden tijd om naast hun drukke bestaan te werken aan hun passie. renée gaf zich over aan het schilderen terwijl hans zijn hart verpandde aan keramiek.
studie en cursussen volgden elkaar op.

ook na hun verhuizing naar vriescheloo moest er blijvend worden geschaafd aan stijl en techniek. renée volgde onder meer cursussen bij henri olivier, renie helwes en rudolph holleman. recent ging zij nog voor een aantal technische aanwijzingen te rade bij geert schreuder. hans volgde een aanvullende cursus glazuurtechnieken bij tjabel klok. voortdurend leren.

renée haar werk is zeer uiteenlopend, in stijl en thema. soms abstracten met een grove penseeltoets, maar vaker realistisch. haar passie ligt bij de surrealistische figuratieve thema’s.

hans zijn werk verraadt een ijselijke precisie. keramische abstracten en figuratieve objecten. fijn, precies, scherp. glazuren volgens bijzonder procedé. scheppend bezig zijn, dat is wat zij graag doen.

naast exposities in de regio en over de grens, organiseren hans en renée af en toe exposities van hun eigen werken in de aparte tentoonstellingsruimte achter het huis. genodigden en passanten kunnen hun creaties bezichtigen. en als deze expositiedagen achter de rug zijn, kunnen ze er ook zelf van genieten. zittend temidden van hun werken met een goed glas wijn en mooie muziek en het gevoel dat het goed is zo.

kijk voor meer informatie en de open dagen: http://www.ateliermana.nl

%d bloggers liken dit: