express no24: wilbert interviewt: cilia de la court

EWexpress24cilia720

bijna een derde deel van haar leven woonde en werkte cilia de la court met haar echtgenoot daan in frankrijk. het land waar zij haar hart aan heeft verpand. het oude huis, hier aan de rand van bad nieuweschans, waar cilia thans weer woont, ademt eveneens de sfeer alsof we nog in de charente zijn. buiten gaat de zon onder. we drinken thee in de salon waar de tafel vol ligt met allerlei benodigdheden voor het vervaardigen van keramieken, we zitten in het hart van het huis van de kunstenares.

cilia (1940) groeide op in wassenaar. zij volgde haar opleiding aan het rijnlands lyceum aldaar. samen met haar klasgenote en vriendin liedeke mansholt (dochter van….) volgde zij de MMS om daarna verder te studeren aan de kunstnijverheidsschool in amsterdam. cilia volgde de grafische opleiding en begon met het illustreren van kinderboeken. tevens begon zij met schilderen.
hier, in haar eigen huis, sieren haar schilderijen het pand van onder tot boven. vruchten van een arbeidzaam leven. niet bestaande landschappen, café interieurs, stationsrestauraties, waar je bij kunt wegdromen. schijnbaar gewone dingen die een heel eigen verhaal vertellen. pyke koch en edward hopper inspireerden haar.

veertig jaar geleden ontmoette cilia haar man daan. zij werkte als medewerker op een psychologisch instituut, geleid door daan. samen verruilden zij hun baan voor een nieuw leven in frankrijk. daar zetten zij een klein kunstencentrum op waar ze vele jaren met erg veel plezier hun nederlandse en franse gasten ontvangen.

een nederlands intermezzo volgde, waarin daan zijn oorspronkelijke beroep in groningen voortzette en cilia haar atelier in bad nieuweschans betrok.
het bloed kroop echter waar het niet gaan kon. de onaangeraaktheid van het landschap van de charente, de adembenemende vergezichten, de mensen, de contacten, de sfeer, het gevoel van vrijheid. alles trok hen weer naar frankrijk. ditmaal geen pension en kunstencentrum meer. wel een beeldentuin.
het landschap en de architectuur vormen telkens de inspiratiebron voor cilia’s werk.
barokke keramieken klokken vallen hierbij op. de overdadige en golvende lijnen sieren keramieken pendules die allemaal eveneens een werkend uurwerk bevatten.

nu zijn cilia en daan permanent neergestreken in hun vroegere huis in bad nieuweschans. het leven bevindt zich thans in de herfst. een ander tempo. toch blijft cilia een bezige bij. ze werkt nog altijd mee aan de jaarlijkse tweekarspelen kunstroute, faciliteert zij thuis ruimte voor een zangpedagoge die wekelijks zangonderwijs aan een aantal zangers, waaronder cilia zelf, komt geven en musiceert zij zo nu en dan tijdens de wekelijkse vrijdagavond-jamsessies in de Harbour JazzClub in Winschoten. cilia doet de dingen waar ze plezier in heeft, blijft nieuwsgierig en zit nog vol levenskracht.

bent u geïnteresseerd in het werk van cilia? u kunt dagelijks terecht in haar beeldentuin rond haar huis in bad nieuweschans. voor een bezoek aan het atelier maakt u een telefonische afspraak. kijk voor meer informatie ook op http://www.ciliadelacourt.nl

%d bloggers liken dit: