express no24: liz: interview met jasper stuut

EWexpress24jasperstuut710

het weer is druilerig en de temperaturen dalen maar dat heeft geen invloed op het drukke schema van jasper stuut, een enthousiaste muzikant uit musselkanaal die ik voor deze editie van de express mag interviewen.
deze jonge twintiger is twee jaar geleden zijn eigen bedrijf begonnen. zijn ouders steunden hem daarin door de caravan naar de stalling te verhuizen en de schuur om te bouwen tot studio waar jasper volop muziek maakt en gitaar- en pianolessen geeft.

de muzieklessen zijn een groot succes, jasper heeft een leerlingenstop moeten invoeren omdat hij meer dan 45 leerlingen heeft en het moet wel te combineren zijn met zijn verdere muzikale activiteiten. hij geniet overigens heel erg van het lesgeven en hoopt dit ook altijd te kunnen blijven doen. zijn leerlingen zijn van alle leeftijdgroepen en hij heeft er zelfs een paar 75 plussers bij. de insteek van de lessen is vooral plezier beleven aan het maken van muziek. jasper laat de leerlingen betrokken zijn bij de muziek die er gespeeld wordt, ze zoeken zelf nummers uit die ze willen spelen en hij bedenkt daar leerpunten bij. er wordt dus niet klakkeloos nagespeeld maar er wordt geleerd te spelen op gehoor en gevoel.

zelf is jasper zijn muzikale avontuur begonnen nadat hij in groep 3 verliefd werd op zijn juf (‘dat kon toen nog’ zoals hij zelf zegt). deze juf speelde akoestische gitaar en heeft daarmee jasper geenthousiasmeerd.
op het ogenblik volgt hij een opleiding aan de academie voor popcultuur.
de eerste keer dat hij zelf voor een publiek speelde was tijdens de open atelierroute in drenthe. een bevriende kunstenares vroeg hem haar expositie muzikaal op te luisteren. dit vond hij eng om te doen met het publiek dat zo dicht om hem heen stond maar ze klapten allemaal nadat jasper was uitgespeeld.
inmiddels is hij uitgegroeid tot een muzikant die vrolijk en vol zelfvertrouwen op het podium staat.

ook op andere muzikale gebieden wordt er flink door deze jonge muzikant
aan de weg getimmerd.
zijn vaste ‘partner in crime’ in de muziek is martijn bick. samen vormen ze een duo dat achtergrondmuziek verzorgt met piano en saxofoon en in deze hoedanigheid ook in de harbour jazzclub in winschoten heeft opgetreden. ze hebben ook besloten de komende jaren gezamenlijk op te trekken en er zijn zelfs plannen om met de recent gekochte bus op tournee te gaan door europa in de zomer van 2016.
deze twee mannen spelen samen ook met singer/songwriter kira dekker en gezamenlijk vormen ze het trio colourblind. optredens worden enthousiast ontvangen en ze proberen ook meer landelijke bekendheid en optredens te krijgen.

dat jasper alle aspecten van de muziek aanpakt heeft hij bewezen door de muziekshow ‘all you need is music’ te organiseren in theater geert teis. samen met muzikale vrienden als kira dekker, producer jeroen russchen, rapper billy dans en de covergroep applemoos, verzorgde hij een succesvolle muzikale avond in een uitverkocht theater.

jasper speelt heel graag met veel verschillende muzikanten en vindt het heel belangrijk om te netwerken en te leren van deze mensen. zijn open en enthousiaste persoonlijkheid maakt dat voor hem gemakkelijk en het is dan ook heel duidelijk dat hij geniet van alles wat de muziek hem brengt.


er worden veel verschillende stijlen muziek gespeeld maar jasper is zich momenteel voornamelijk aan het ontwikkelen in de jazz. hij heeft daar indrukwekkende leraren bij gezocht en gevonden: reinout douma, dirigent van het noord nederlands orkest en tollak ollestad, de oud-toetsenist van onder andere earth, wind & fire.

vanaf februari staat jasper met zijn medemusici weer één keer in de maand op het podium in de harbour jazzclub in winschoten.

een voorbeeld van de muziek die jasper maakt is te horen via deze link, het liedje ‘geronimo’, gezongen door anne verhart: https://www.youtube.com/watch?v=pn_bhnWqZgk

meer informatie over jasper stuut is te vinden op zijn website: http://jasperstuutmuziek.nl/ en http://www.harbourjazzclubwinschoten.com

%d bloggers liken dit: