express no22: wilbert interviewt: herma arensman

SONY DSC

SONY DSC

om haar huis in het lommerrijke winschoten ligt een mooie grote tuin die volledig is ingericht voor het ontvangen van veel gasten. een vaste, getimmerde tafelopstelling voor het uitstallen van buffetten en een geweldige buitenbar zijn hiervoor aangelegd. en veel vrienden ontvangen doet zij dan ook graag en regelmatig.

ik ben vandaag op bezoek bij kunstenares herma arensman. we drinken samen met haar echtgenoot jaap spreen koffie in haar atelier. het zijne ligt eronder. herma organiseert mede de tweekarspelen kunstroute die jaarlijks langs een verscheidenheid aan kunstenaars voert binnen en buiten westerwolde.
voor haar was het dan ook een eer toen zij een aantal jaren geleden door haar oud-werkgever, wijlen de heer ernst kruit, werd geïntroduceerd bij deze kunstkring. kruit, dierenarts in ruste en zelf ook kunstenaar, introduceerde zijn voormalig assistente herma aan de collega’s van de tweekarspelen kunstgroep. een ballotagebezoek volgde en herma werd toegelaten.
samen met de andere elf leden van de kunstgroep worden de voorbereidingen voor de nieuwe kunstroute in 2016 al weer volop getroffen. adresbestanden worden geüpdatet, de website moet worden bijgehouden, de karakteristieke twee karspelen markeringstonnen moeten worden geschilderd.

herma (1968) groeide op op goeree-overflakkee en volgde de middelbare school in middelharnis, tot de nieuwe liefde in haar moeders leven haar naar het mooie bellingwolde deed verhuizen. ze was 15 jaar.
nu woont ze samen met haar winschoter echtgenoot jaap en haar twee tienerzonen in het stadsatelier in winschoten. een toepasselijke naam voor hun woon/werkplaats, aangezien vakman jaap hier ook zijn eigen glasatelier heeft, vanwaaruit hij de hele regio, tot aan nunspeet toe, dagelijks van nieuwe en gerestaureerde glas-in-loodramen voorziet.

hier in dit aangenaam ingerichte en lichte atelier stort autodidact herma zich wekelijks vele uren met volle overgave op haar werk. de muren tonen grote doeken van uiteenlopende dieren. paarden, koeien, rammen en grote en kleine huisdieren voeren de toon. aanvankelijk met een grove toets, tegenwoordig met steeds meer detaillering. haar werk is voortdurend in beweging. dieren fascineren haar bovenmatig. de uitdaging om elk dier in zijn eigenheid op het doek te krijgen is de uitdaging.
dat weten veel eigenaren van honden en katten inmiddels ook. herma schildert hun dieren dan ook in opdracht. telkens ervaart ze het als een eer wanneer ze hiervoor wordt gevraagd. ze bezoekt de dierenbezitter meestal thuis om hun dier in zijn eigen omgeving te aanschouwen. of er wordt met foto’s in de hand over het dier gesproken, wanneer het niet meer in leven is. een serieuze intake dus. wanneer herma thuis eenmaal met het doek op dreef is, nodigt zij de toekomstige bezitter ervan in haar atelier uit om de vorderingen te aanschouwen. de overhandiging van het eindresultaat is voor de koper veelal een emotioneel moment.

tijdens mijn rondleiding door haar atelier wordt het mij gewaar dat herma, naast kunstenaar ook een kunstzinnige en technische duizendpoot is. ze ontwerpt en maakt glazen objecten, werkt aan mozaïekprojecten op basis- en middelbare scholen en maakt gebrandschilderde ramen, een waar monnikenwerk, zo wordt mij duidelijk. deze laatste vaardigheid komt het echtpaar trouwens goed van pas wanneer jaap een restauratieklus heeft. dan werken ze zij aan zij aan hetzelfde project.

wil je het atelier van herma arensman bezoeken dan kan dat tijdens de komende tweekarspelen kunstroute in maart 2016 of elke werkdag op afspraak.

website http://www.dierinportret.nl
http://www.stadsatelier.com
facebook: herma arensman – dier in portret

%d bloggers liken dit: