express no22: liz interviewt: willem friedrich

EWexpress22willemfriedrich710

nu de herfst echt is begonnen, leidt het interview mij voor deze keer naar het vestingdorp oudeschans alwaar het veertigjarig jubileum wordt gevierd van de concerten in het kerkje. met willem friedrich, oudeschansker en organisator, praat ik over de historie en de acht concerten die worden gegeven naar aanleiding van dit jubileum.

het vestingdorp stond een kleine vijftig jaar geleden op de nominatie om gesloopt te worden maar enkele dorpelingen wisten het voor elkaar te krijgen dat oudeschans de status beschermd dorpsgezicht kreeg. het leidde er onder andere toe dat de kerk werd gerestaureerd en er werd een plaatselijke commissie aangesteld, deze kreeg het beheer over het kerkje en dienden de activiteiten daar te ontplooien.

veertig jaar geleden is begonnen concerten te geven met enthousiaste amateurmusici. maar het publiek en de organisatie wilden de lat hoger leggen en zo langzamerhand wordt de muziek voor achtennegentig procent vertolkt door professionele muzikanten, zij spelen voornamelijk klassieke muziek en komen uit het hele land. willem regelt de contacten met deze musici en heeft in de loop der jaren een groot netwerk opgebouwd.
de artiesten zijn altijd erg positief over (zoals de meeste mensen die onze kant op komen) de rust en de ruimte. ook zijn zij altijd aangenaam verrast door de akoestiek van het kerkje en het enthousiaste publiek dat bij de concerten in groten getale aanwezig is. als diegene die willen komen spelen ver weg wonen, raadt willem ze aan om eerst te komen kijken bij het kerkje. eenmaal daar aangekomen is het altijd meteen goed en willen ze er graag spelen. zoals willem zegt, de artiesten zijn blij met een kopje koffie of kopje thee en hebben verder geen eisen, behalve dan misschien dat ze graag eens terug willen komen.


zoals gezegd wordt het jubileum gevierd met acht concerten in de kerk. de eerste in deze reeks was van quatro deccenia, een gelegenheids-jubileum-ensemble bestaande uit zes musici spelend op viool, klarinet, klein koper, piano, ritmisch- en melodisch slagwerk en de contrabas. zij brengen beroemde licht klassieke werken, roemeense salonmuziek, zwoele argentijnse klanken en vrolijke feestmuziek om 40 jaar kamermuziek in al haar vormen te vieren.

de ensembles die nog op het programma staan om dit jubileumjaar op te luisteren zijn onder andere het merel jonker trio van violiste merel uit blijham, het bremer kaffehausorkest, een beroeps salonmuziekensemble die wintermuziek en kerstevergreens spelen en een cellokwartet dat bestaat uit noëlle weidman, jan ype nota, corine ’t hoen en fred pot, voornamelijk muzikanten van het noord nederlands orkest.
nog een concert is van het haydn jeugdstrijkorkest, vierendertig jonge strijkers onder leiding van dirigent jan ype nota van het NNO. de ruimte in de kerk is er wat krap voor maar het ensemble wilde zo graag komen spelen dat ze zullen zorgen dat hier een mouw aan wordt gepast.
de reeks concerten wordt afgesloten door columbus jazz, zes doorgewinterde jazzmuzikanten die thuis zijn in ongeveer alle oude stijlen jazz.
de concerten zullen plaatsvinden vanaf 18 oktober, verdere data zijn te vinden op de website.

tot en met mei komend jaar zijn de koffieconcerten op zondagochtend om half twaalf en de entreeprijs is tien of elf euro per persoon. 
naast de concerten worden er ook verschillende exposities gehouden in het kerkje. in het verleden waren er werken te zien van onder andere dick bruna, anton pieck en cornelis jetses. kunstenaars worden aangemoedigd om werken te maken die betrekking hebben op oudeschans of de omgeving hiervan. een foto-expositie van de teloorgang van de oude westerwoldse aa kreeg veel publiciteit en was een succes.
aan het eind van dit seizoen zijn er ook weer exposities, deze keer van regionale kunstenaars.

mocht u meer informatie willen hebben over oudeschans of de concerten en exposities in het kerkje, bezoek dan de website http://www.bezoekoudeschans.nl of kijk op facebook http://www.facebook.com/oudeschans

%d bloggers liken dit: