Criterium 2 Verkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland

Criterium 2: De inzending gaat in op (de ontwikkeling van) de unieke (potentiële) belevingsmogelijkheden, die passen bij de draagkracht van het gebied. Beschrijf welke activiteiten u onderneemt om te voldoen aan dit criterium.

sellingen710
fotograaf onbekend

Het glooiende, ogenschijnlijk onaangetaste landschap van Westerwolde heeft een roerige geschiedenis achter de rug. In 1568 werd de Slag bij Heiligerlee voorbereid op de burcht van Wedde. Daar ontbrandde de opstand tegen Filips II van Spanje. Willem van Oranje gaf zijn broer Willem Lodewijk van Nassau de opdracht om Noord-Nederland vanuit Duitsland te veroveren. Willem van Oranje en de staatsgezinden sloten de belangrijkste toegangswegen naar Groningen af door de aanleg van schansen, waaronder vesting Bourtange. In 1593 kreeg Willem Lodewijk de burcht definitief in handen. Hij voltooide de bouw van Bourtange en realiseerde Oudeschans. Het was het begin van de latere Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zowel de burcht als beide verdedigingswerken zijn bewaard gebleven en te bezichtigen.
Westerwolde kent een grote variatie aan bijzondere cultuurlandschappen: van het unieke kloosterlandschap van Ter Apel, het esdorpenlandschap langs de Ruiten Aa, essen, heidevelden en beekdalen, de historische verdedigingslinie tot aan de weidse veenontginningslandschappen bij Vriescheloo en Bellingwolde, en net over de grens het Emsland.

Het landschap is uitermate geschikt voor toeristisch-recreatief medegebruik. Het landschap dat zich kenmerkt door houtwallen, glooiingen, kronkelende wegen en rivieren is een verrassing voor de bezoeker. Het beeklandschap van Westerwolde is een feest voor de liefhebbers van wandelen, fietsen en kanoën. Westerwolde is het wandelgebied van het Noorden met een grote verscheidenheid aan paden en wandelroutes, waaronder het LAW Noaberpad. Aangevuld met de kleinschalige overnachtingsmogelijkheden, campings, de restaurants en musea, zoals het UNESCO Klooster Ter Apel, MOW Bellingwedde en de Burcht in Wedde, zijn er voldoende mogelijkheden om van het landschap te genieten.
Tegelijkertijd vormt de rijkdom van natuur en landschap van Westerwolde een nog grotendeels onontdekte schat, waarvan tot dusverre te weinig mensen kennis hebben kunnen nemen. Er is voldoende ruimte in het gebied om meer bezoekers te kunnen ontvangen, zonder dat de kernkwaliteiten rust en ruimte aangetast worden.”