journaalpossst no127: wilbert interviewt: sietse mein

het is een warme augustusochtend. we hebben afgesproken in zijn tuin in blijham.
sietse mein schenkt koffie. kalm schenkt hij in en met schalkse grappen verkennen wij terrein. zijn sigaar rookt. de koffie geurt. slechts zesenzestig lentes jong is hij. eerder half vijftig schatte ik. sietse werd in 1952 geboren in het centrum van groningen onder de rook van de a kerk. zoon en enig kind uit een welgesteld ondernemersgeslacht die was voorbestemd om in de voetsporen van de houtverwerkende groothandel van zijn grootvader en vader te stappen. sietse groeide op in de stad en had grote bewondering voor zijn lieve moeder. een sterke en integere vrouw met een goede smaak.

na een inktzwarte en louterende periode in zijn leven overleed ook nog eens zijn moeder. een sombere periode brak aan waarin de schilderkunst hem vond. niet andersom. avers van realistische schilderingen begon sietse met abstracte kleurvermengingen. grote abstracte doeken ontstonden onder zijn handen waar op fascinerende wijze kleuren leken te exploderen. laag over laag. maanden en maanden, dagen en nachten schilderde hij. het liefst in de nacht. eerst heel voorzichtig maar allengs nam durf de overhand. “wel voorzichtig, anders eindigt alles in bruin”, zo vertelt hij.
“in het begin loop je tegen beperkingen aan en weet je niet hoe je bepaalde zaken op moet lossen. maar door veel te experimenteren kom je erdoor heen. nooit een kwast, maar altijd met spatel en mes. wat begon als een therapeutisch experiment, eindigde in een ware passie voor het onbekende. zijn eerste werken zijn rustig als depressief te betitelen. momenteel heeft het leven zijn glans volledig teruggekregen. dat zie je terug in het werk. grote kleurrijke doeken waarvoor je absoluut de tijd voor moet nemen. geen werk is in een keer te overzien. kleurexplosies in acryl. sietse hecht aan de puurheid van zijn werk. hij wil werk neerzetten dat anderen niet maken. geen werken die passen bij de bank of de gordijnen, zeg maar.

inmiddels heeft hij op verschillende plekken geëxposeerd, waaronder een grote expositie in de martini expohal van het TT-complex in assen. wat ooit begon met een bescheiden “ausstellung” van een aantal werken in een galerie in heede, duitsland, en later de jaarlijkse exposities in kunstzentrum coldam is geworden tot een fenomenale omvang van prachtige werken. ook geeft sietse vele schilderworkshops en doet hij jaarlijks mee op de kunstbijeenkomst montmartre in sellingen. met twinkelingen in zijn ogen staat de jongensachtige schilder tussen zijn werken. honderden zijn het er. tevreden neemt hij een trek van zijn sigaar. er zullen er nog vele volgen, zo verzekert hij me, want hij is nog lang niet uitgeleerd.

wie binnenkort een aantal wonderlijke werken van sietse mein wil aanschouwen, kan bij de harbourclub en halte democratie in winschoten terecht. ter ere van de opening van het nieuwe politieke jaar is in het politiek huis van oldambt een bescheiden expositie ingericht. u kunt sietse ook vinden op zijn website http://www.sietseartpaintings.123website.nl

%d bloggers liken dit: