journaalpossst no126: wilbert interviewt: jurrie nieboer

de zaterdaglucht is grijs. het is warm en er valt regen. we zitten onder een grote parasol en drinken koffie en cola. jurrie is blij dat het zomerreces voor de politiek is aangebroken. een drukke tijd was het voor hem en zijn collega politici. als fractievoorzitter voor de partij voor het noorden moest hij wakker en alert blijven bij de formatie besprekingen voor een nieuwe coalitie voor de gemeenteraad van oldambt. maar het resultaat, een samenwerking met de sp, pvda en vvd, mag er zijn. hij is tevreden. ook in zijn rol als communicatie-adviseur bij het nieuwe werk-leerbedrijf afeer. in de achterliggende maanden moest alles dat aan het voormalige synergon refereerde, worden omgebogen tot een nieuw bedrijf met nieuwe uitingen. werkkleding, belettering van auto’s, websites en wat al niet meer. maar klagen doet jurrie allerminst. opgewekt als altijd schuift hij vandaag aan tafel om in gesprek te gaan over de zaken die hem hier in oost-groningen bezighouden.

jurrie nieboer (winschoten, 1965) groeide als kind op in een arbeidersgezin in westerlee. zijn vader stemde communistisch. niet uit ideologisch standpunt maar omdat de toenmalige voorman, roele meinds, op een prettige manier opkwam voor het oost-groningse belang. in 1989 kwam jurrie bij de lokale omroep in scheemda terecht en had daar als een van de taken om de raadsvergaderingen als verslaggever rechtstreeks te verslaan. hij kwam in die tijd in contact met politici als be zwiers, bard boon en engel modderman. de kiem voor zijn politieke belangstelling werd hier gelegd. al snel werd Jurrie politiek actief en schaarde zich achter de ideeën om noord nederland beter vertegenwoordigd te laten zijn in de politiek. in eerste instantie was de partij voor het noorden een partij in de provinciale staten, maar in 2009 begonnen hij en nog een aantal anderen waaronder henk de vrieze en mark kalse een lokale afdeling voor de partij voor het noorden in oldambt. in dat jaar kwam de partij ook direct in de gemeenteraad omdat de belangen waarvoor zij stonden en nog altijd staan mensen enorm aansprak.

jurrie lacht breeduit en neemt een trek van zijn sigaar. tegenover mij zit “een laive jong met een hart voor de zaak en de mensen” zoals erik hulsegge het zo mooi over jurrie in een van zijn columns opschreef deze week.
volgens jurrie is de partij voor het noorden geen middenpartij maar een club van bevlogen en geëngageerde mensen die zich inzetten voor de belangen van oost-groningen. en dan gaat een samenwerking met rechts en links prima samen. als verbindende factor die niet links te noemen is maar zich wel hard maakt voor het behouden van de faciliteiten binnen het publieke domein. zorgen voor de zwakkeren en minder bedeelden hoort daarbij. maar ook investeren in kansen voor het gebied en werken aan een sterke economie. jurrie zou ook voor sociaal liberaal kunnen doorgaan. volgens jurrie zijn de ondernemers in dit gebied daarbij van cruciaal belang. zij zorgen voor werk immers. het is om die reden dat hij ook volledig achter het ombuigen van synergon tot afeer kan staan. van sociale werkplaats naar een leer-werkbedrijf waarbij mensen doorstromen naar reguliere banen. en daar heb je ondernemers hard bij nodig.

recent stelde jurrie namens zijn partij ambtshalve vragen over de mogelijkheid om als oldambt, net als westerwolde eerder deed, de citta slowgedachte te omarmen. het college reageerde daar echter gereserveerd op en wierp tegen dat de lijst van kwaliteitseisen ellenlang is waaraan de gemeente zou moeten gaan voldoen. zo zijn er de grote intensieve veehouderijen die op gespannen voet met de citta slowgedachten staan, om maar eens wat te noemen. maar het idee van een kleinere circulaire economie waarbij bewustwording van de eigen cultuur, streek en historie een rol spelen spreken hem enorm aan. wat hem betreft is er politiek nog niet het laatste woord over gevallen.

als verbinder pur sang vindt jurrie dat samenwerking in het politieke landschap voorop moet staan. niet alleen in de eigen gemeente, maar ook met de gemeenten eromheen. op het gebied van toerisme zou een samenwerking met bijvoorbeeld westerwolde nog veel beter kunnen. zo vertellen bourtange, oudeschans en bad nieuweschans hetzelfde verhaal. ze liggen in het verlengde van elkaars geschiedenis. zoiets kan veel beter worden opgepakt en benut. nu gaat er veel geld vanuit de gemeente westerwolde naar bourtange, terwijl de andere parels onderbelicht blijven doordat daar geen subsidie aan wordt verstrekt. dat is jammer.
wel is jurrie zeer tevreden over de professionele wijze waarop het toerisme binnen zijn gemeente wordt opgepakt. de stichting marketing oldambt speelt hierin een grote en voortvarende rol. er wordt, naast venster-evenementen als pura vida, waanzinnig veel georganiseerd. er komen veel mensen op af en dat is goed.
toch kon je tot voor kort geleden in een bouwvak op maandag en dinsdag rondom het hele oldambtmeer geen kop koffie krijgen. dat ergert hem. wat hem betreft mogen er nog een groot aantal ondernemers langs de oevers van het meer neerstrijken om paviljoens te openen. goed voor de toeristen en voor de werkgelegenheid.
ook de veiligheid op en rondom het marktplein is hem een doorn in het oog. dit moet beter. het feit dat jongeren er zich misdragen is vooral een opvoedkundige kwestie die bij ouders hoort. echter, er is nog veel te halen bij goede voorlichting op scholen en strengere afspraken met horeca-ondernemers. een bedrijf dat alcohol schenkt aan een zestienjarige neemt niet zijn morele verantwoordelijkheid en mag wat hem betreft twee maanden op slot.

jurrie probeert in het leven het beste eruit te halen. zijn drijfveer om dingen voor elkaar te krijgen, lukt hem aardig. het liefst altijd in samenwerking met anderen. om ook af en toe je mening bij te stellen, wanneer je goed naar argumenten van de ander hebt geluisterd. dat heet soms zwalken in de politiek, maar dat is het absoluut niet. alleen met die grondhouding kom je constructief verder.

wanneer de dag ten einde is, waant jurrie zich heel gelukkig wanneer hij samen met de liefde van zijn leven heddy en zijn volwassen dochter pam, lekker in de tuin kan zitten om er een glaasje te drinken en te genieten van elkaars aanwezigheid. want hoe druk de dag ook, alles is relatief. en relativeren kan jurrie als geen ander. misschien wel de belangrijkste kernkwaliteit van een goed politicus.

%d bloggers liken dit: