express no53: wilbert: de nieuwe burgemeester

op 1 mei staakte het openbaar vervoer. onze zeventienjarige puber stampte driftig door het huis en vroeg zich hardop af waarom buschauffeurs in hemelsnaam staakten op deze zonovergoten dag, of iets van gelijke strekking. maar dan gelardeerd met oerhollandse krachttermen. in ons sociaal liberale huishouden wordt immers geen aandacht besteed aan de dag van de arbeid en is het verboden de “internationale” te zingen, dus kon ik het getier van onze puber op deze dag eigenlijk wel waarderen.

de fracties van onze gemeenteraad zijn inmiddels vrijwel klaar met het opstellen van een profielschets voor onze nieuwe burgemeester. maar waar let je eigenlijk op wanneer je een nieuwe eerste burger zoekt? vrijwel alle partijen zullen zeggen dat de nieuwe burgervader of moeder verbindend moet zijn. of daadkrachtig besluiten moet kunnen nemen. waarschijnlijk moet hij of zij doortastend zijn en zal er wel iets over de beheersing van de groninger taal geroepen worden. maar wie ook solliciteert, achteraf zullen we pas weten of het een goede keuze is gebleken.

bovenal lijkt het mij, dat de nieuwe burgemeester geen overijverig lid moet zijn van een politieke partij om zo boven alle partijen te kunnen staan. een overtuigd liberaal die jarenlang alle uithoeken van de bestuurlijke uitdagingen als leo van akzo nobel heeft ervaren, lijkt mij als burgervader in westerwolde niet op zijn plek. ook lijkt mij hier geen plaats voor gevallen burgemeesters die voor tonnen hun ambtswoning lieten verbouwen om vervolgens door hun echtgenote de huur naar beneden te laten bijstellen. een burgemeester moet volgens mij vooral integer zijn, veel humor en relativeringsvermogen hebben en bovenal ontzettend veel tijd hebben. ook lijkt het mij wenselijk dat hij of zij een grote mate van belangstelling heeft voor de sociale en culturele diversiteit in westerwolde. dit zou de vertrouwenscommissie wat mij betreft als belangrijkste selectiecriteria mogen opschrijven.

onze nieuwe burgemeester zou ook moeten beschikken over een flinke dosis pastorale tact. dit komt goed van pas bij het beslechten van uit de hand gelopen burenruzies en het sussen van relletjes tussen partijen in de politieke arena. onze nieuwe burgemeester is eigenlijk een beminnelijke en innemende mediator. die lopen hier in dit gebied overigens genoeg rond.
waarom nog steeds een eerste burger laten aanwijzen door de kroon? ik weet wel, het wijzigen van de grondwet kost tijd en in de eerste kamer staat men nog altijd niet te trappelen om de gekozen burgemeester. jammer is het wel. hoe leuk zou het zijn dat wij, net als in alle franse dorpen, een burgemeester uit ons midden aanwijzen? iemand die de volksaard door en door kent en door zijn of haar levenswandel gepokt en gemazeld is in dit gebied? ze zijn er echt! alleen ze solliciteren waarschijnlijk niet.
een leuke nuchtere agrariër? een bijna gepensioneerde benzinepompondernemer? een gepensioneerde schooljuffrouw. sommige ministers stonden immers ooit ook voor de klas. geen gedoe en zucht naar een erebaan, maar een leuke vent of vrouw die tijd wil vrijmaken om de boel in westerwolde bij elkaar te houden.

onze puber is nog geen geschikte kandidaat. die mist nog elke tact om de dingen aan elkaar te lijmen. ook ontbreekt het hem nu nog om zich met veel belangstelling in zijn medemensen te verdiepen. daarvoor is het ook een puber.

ik ben benieuwd wie er binnenkort voor de troepen komt te staan. wat mij betreft mag het nog wel even duren. leendert klaassen heeft namelijk al vrij veel eigenschappen die men van een burgervader mag verwachten. alleen die heeft waarschijnlijk zin in wat meer vrije tijd!

mooie maand!

%d bloggers liken dit: